13
febr
2022

„Ne egy ügyész mondja meg, mit idézhetünk a Bibliából!” – Budapesten is kiállnak a volt finn miniszter mellett

Írta: Vágvölgyi Gergely

„Nem akarjuk, hogy egy ügyész mondja meg, mit idézhetünk a Bibliából és mit nem” – mondja a Mandinernek Kulifai Sára. A keresztény újságíró társaival szimpátiatüntetést szervez a Szentírás idézése miatt bíróság elé állított korábbi finn belügyminiszter, Päivi Räsänen mellett. A keresztény közösségek az online térben is mozgósítanak, vigyázó szemeiket pedig Helsinkire vetik.

Hétfőn folytatódik Helsinkiben a korábbi finn belügyminiszter, jelenleg parlamenti képviselő Päivi Räsänen pere. A kereszténydemokrata politikus azért áll a bíróság előtt, mert egy 2004-es cikkében a Bibliát idézve úgy fogalmazott; „Isten az embert férfinak és nőnek teremtette”, 2019-ben pedig – egy egyházi vitához hozzászólva – Szent Pált idézte közösségi oldalán.

A Mandinernek adott minapi interjújában Räsänen úgy fogalmazott. „A társadalom szekularizálódott, és a keresztény hit irányába általánosságban is ellenségesebbé vált a hangulat. Néhány évtized alatt összeomlott a finnek hite a kereszténység alapelveiben. Bár a Szentírás maga továbbra is engedélyezett könyv nálunk, de a kereszténységen alapuló vélemények képviselete, mint például azon véleményé, hogy a házasság csak férfi és nő között valósulhat meg, politikailag egyre kevésbé elfogadható.” Arra is figyelmeztetett, hogy

„Európában a keresztények szólásszabadságát különböző módokon próbálják korlátozni.

Korábban épp azt hangsúlyozta: pere a szólásszabadság próbája lesz.

A tárgyalássorozat első, maratoni hosszúságú napján a bíróság nem hozott ítéletet, így most az ügyet figyelő európai keresztények a hétfői tárgyalási napot várják lélegzetvisszafojtva. Ezzel párhuzamosan pedig igyekeznek a legkülönbözőbb módokon felhívni a figyelmet a jelenségre és nyomást gyakorolni a vádiratot beterjesztő finn főügyészre.

 

Budapest is Räsänen mellett

Nem tétlenek a magyar keresztények sem: az online tér mellett a budapesti finn nagykövetség előtti területet is szeretnék megtölteni, kiállva Päivi Räsänen mellett. Vasárnap 14 órakor kezdődik a Kelenhegyi úton az a megmozdulás, amelyen a szervezők reményei szerint jelentős tömeg mondja majd ki: a Biblia idézése nem lehet bűncselekmény.

„Szorosan nyomon követtük a pert barátaimmal és meggyőződésünk, hogy jelentősége messze túlmutat önmagán. Ebben a perben a Biblia egyes passzusai kerültek vád alá, ezzel pedig veszélybe került a szólás- és vallásszabadság” – mondja a Mandinernek az esemény egyik főszervezője. Kulifai Sára szerint a helsinki döntés nem csak a finn viszonyokra, de egész Európára hatást gyakorolhat. „Egy alkalom sem marad észrevétlen, amikor tömegek emelik fel szavukat egy jó ügy védelmében”– válaszolja arra a kérdésünkre, miért látták szükségesnek a tüntetést. Mint mondja, számtalan ember áldozta már akár életét is a szólás- és vallásszabadság védelmének, az ő örökségüket is tovább szeretnék vinni.

A békés kiállás idejére ellentüntetés is szerveződik, amire a hatóságok hívták fel a szervezők figyelmét. Kulifai Sára ezzel kapcsolatosan értetlenségének ad hangot. Miért akar bárki is a szólás- és vallásszabadság ellen felvonulni? – teszi fel a kérdést, hozzáfűzve: a szabadságjogok védelme mindannyiunk közös érdeke. Így már előre üzeni a 10-15 fős kis ellentüntetés résztvevőinek, az ő jogaikért is harcolnak a szólásszabadság melletti kiállásukkal, hiszen ennek köszönhető, hogy a pro és kontra oldal képviselői egyaránt szabadon jelen lehetnek a budapesti utcán.

A kiállás napok alatt ökumenikus jelleget öltött. Kulifai elmondása szerint a finn követség előtt minden keresztény felekezet képviselői jelen lesznek, aminek nagyon örül, hiszen „a Biblia minden keresztényt összeköt, most pedig éppen ez a Biblia került veszélybe”.

„Nem akarjuk, hogy egy ügyész mondja meg, mit idézhetünk a Bibliából és mit nem.

Jézus parancsát szeretnénk követni, aki azt kérte tőlünk, hirdessük az örömhírt mindenkinek.” – mondja Kulifai Sára. Szimbolikus üzenetként az esemény résztvevői egyszerre emelik majd magasba szentírásaikat, szolidaritásukat kifejezve.

 

Bibliaperek jöhetnek itthon is?

Az ökumenikus jelleget erősíti a felszólalók névsora is. Egyikük, Márkus Tamás református lelkész a Mandinernek kis előzetest is nyújt a beszédéből. Ígéri, említeni fogja az Apostolok Cselekedetei 5. fejezetét, amikor Pétert törvényszék elé állítják, ő pedig megvallja: Istennek kell inkább engedelmeskedni, nem az embernek. „Protestánsként úgy gondolom, e mondat égisze alatt született a mozgalmunk – »itt állok, másként nem tehetek«. Azaz lelkiismereti ügy kiállnunk az igazság mellett.” Márkus Tamás szerint ez a minimum szolidaritás minden hazai keresztény részéről, hiszen Finnországban éppen egy családanya mutatja meg, mit jelent valójában mártírnak, azaz tanúnak lenni, és a meghurcolás ellenére is kiállni a bibliai igazság mellett.

„Azt is látom, hogy sok keresztény még mindig közönnyel figyeli a súlyos és káros folyamatot, hogy kriminalizálják a bibliai igazságokat. Azt hiszik, hogy ki lehet bekkelni ezt az időszakot csöndben, miközben látjuk, hogy a valóság teljesen mást mutat”– mondja a református lelkész. Arra figyelmeztet, hogy gyűlöletbeszéddé minősítik a keresztény szexuáletikai tanítást.

„Ha most nem állítjuk meg a folyamatot, ugyanaz fog történni, mint Helsinkiben: bibliaperekkel fogunk szembenézni

és ott már mindegy, hogy valaki katolikus vagy protestáns, melyik gyülekezet tagja. Az fog minket összekötni, hogy kiállunk az igazság mellett. Ha ezt a folyamatot nem szakítjuk meg, katasztrófa következik.” – mondja lapunknak Márkus Tamás.

TOVÁBB A CIKKRE

Hozzászólás írása