22
aug
2022

Továbbra is Krisztus az Egyház feje, nem pedig a mindenkori kormányzat

Jelen cikkünk egy 2 évvel ezelőtti fontos nyilatkozat, a „Bibliai állásfoglalás az Egyház nyitva maradásának kötelességéről” című írás folytatása. Ahogy azt is, a mostanit is Mészáros Bence baptista testvéremmel fordítottuk le és adjuk közzé – tanulságul. Az apropója ennek egy várhatóan 2023 nyarán megjelenő dokumentumfilm bejelentése, mely összefoglalja az elmúlt pár év küzdelmeit és győzelmeit a kaliforniai Grace Community baptista gyülekezet életében.

Idén nyáron, július végén (pontosan 23-án) volt két éve – írja a vezető lelkipásztor -, hogy  kiadtuk nyilatkozatunkat gyülekezetünk azon döntéséről, hogy a COVID-19 egészségügyi korlátozások ellenére közös istentiszteletre gyűlünk össze. Hálásak vagyunk a támogatásokért, az aláírásokért és az Isten védelméért mondott imádságokért, miközben Ő tovább építi egyházát. Isten szuverenén kegyelme, hogy 2021. augusztus 31-én megnyertük a megyei és állami kormányzat elleni perünket, ami precedensértéket teremtett más gyülekezetek számára is, hogy korlátozás nélkül nyitva lehessenek. Ennek a monumentális győzelemnek a fényében egy dokumentumfilmen dolgozunk, amely Istennek az elmúlt években tanúsított gyülekezetünkhöz való hűségét ünnepli.

A The Essential Church (A létfontosságú gyülekezet) egy egész estés film lesz, amely az egyház elleni kormányzati támadások történetét követi nyomon, mind az elmúlt, mind a modern korokban. Mivel ma is szembe kell néznünk ezzel az ellenállással, a film erősíteni és bátorítani fog minket, hogy félelem nélkül álljunk meg Krisztus testeként. Kérjük, terjesszék ennek a készülő dokumentumfilmnek a hírét, és fontolják meg partneri támogatásukat! Krisztus az Egyház feje, nem pedig a császár, és Ő győzni fog.

John MacArthur

***

A Los Angeles Times így számolt be arról, hogy Miért fizetett L.A. megye 400.000 dollárt egy gyülekezetnek, amely megsértette a koronavírusra vonatkozó szabályokat”:

Vasárnapról vasárnapra az emberek énekelve töltötték meg a Grace Community Church sorait, nyíltan megszegve a Los Angeles megye beltéri istentiszteleteket a COVID-19 járvány idejére betiltó rendelkezését.

Ezért tavaly nyáron a megyei hatóságok beperelték a Sun Valley-i gyülekezetet. Akkoriban a vallási szabadságjogok kormányzati korlátozásának jogszerűségét a megye oldalára ítélték. 2021. augusztus 31-én azonban a Los Angeles Megyei Felügyelő Bizottság döntése értelmében a gyülekezet már 800.000 dollárra jogosult az ügyük sikeres megvédésének jogi költségeire.

A megyei közegészségügyi tisztviselők közleményükben azt írták, hogy a gyülekezetet illető díjat az amerikai legfelsőbb bíróság azon döntése váltotta ki, mely nem ismerte el a gyülekezeteket korlátozó egészségügyi intézkedések jogosságát.

John MacArthur lelkipásztor, aki régóta vezetője a Grace Community Church gyülekezetnek, a következő vasárnapon a szószéken beszélt az ítéletről, megjegyezve, hogy a Megyétől kapott összes pénzt már elköltötték ügyvédi költségekre. Ezután pedig cáfolta a médiában megjelent híreket, melyek szerint a gyülekezetben több COVID-19 fertőzéshullám is kialakult volna.

Pastor John MacArthur speaks at Grace Community Church in Sun Valley, California, July 26, 2020. Video screengrab via Vimeo/Grace Community Church

Az ismert keresztény lap, a Christianity Today is foglalkozik az esettel, ami azért is figyelemre méltó, mivel, ahogy fogalmaznak: a jogi kifizetések előtt a kaliforniai lelkipásztor elismerte, hogy ő és mások is elkapták a vírust a megelőző télen”.

Mint kiderült, a Los Angeles megyei felügyelőbizottság kedden megszavazta, hogy engedélyezzen egy 400 000 dolláros kifizetést a Grace Közösségi Egyházzal folytatott jogi vita rendezésére, amely John MacArthur vezető lelkipásztornak a COVID-19 korlátozásokkal szembeni ellenállása miatt – mely szerint tovább folytatták a fizikális összejöveteleket – alakult ki a világjárvány első hónapjaiban. A megállapodás értelmében, amelyet a testület vita nélkül, egyhangúlag hagyott jóvá, Kalifornia állam is 400 000 dollárt fizet a gyülekezetnek.

A megyei tisztviselők szerint a megállapodásra az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának februári döntése kapcsán került sor, amely kimondta, hogy Kalifornia állama nem érvényesítheti a beltéri istentiszteletek betiltását a koronavírus-járvány miatt. LA megye a döntés után módosította egészségügyi rendeletét, és feloldotta a beltéri istentisztelet tilalmát.

Miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy egyes közegészségügyi biztonsági intézkedések nem vonatkozhatnak az imaházakra, a peres ügy megoldása a felelős és megfelelő lépés” – áll a megyei tisztviselők közleményében. A COVID-19 járvány kezdete óta Los Angeles megye elkötelezett a lakosok egészségének és biztonságának védelme mellett. Hálásak vagyunk a megye hitéleti szervezeteinek a folyamatos partnerségükért, hogy megőrizték híveik és az egész közösség biztonságát és védelmét a COVID-19 járványhelyzetben”.”

Ez a döntés néhány nappal azután született, hogy MacArthur egy vasárnapi prédikációja során megerősítette, hogy ő és felesége tavaly télen megfertőződött a COVID-19 vírussal. MacArthur azt is mondta, hogy sokan” megfertőződtek [a gyülekezetből] a koronavírussal, hozzátéve, hogy valószínűleg talán decemberben vagy januárban ment át a közösségünkön”. Patricia és én körülbelül másfél hétig hordoztuk a saját COVID-járványunkat” – mondta MacArthur, aki december végén hiányzott a szószékről.

MacArthur azt is mondta, hogy a megegyezésből származó pénzt a Thomas More Társaság kapja, amely az egyházat képviselte ebben a bírósági ügyben. Semmi más nem jut nekünk, csak az a megerősítés, hogy az Úr megőrzött és megvédett minket ezen keresztül” – mondta a vezető lelkipásztor, aki 2020 júliusában személyes istentiszteleteket tartott, ahol a gyülekezet tagjai maszk nélkül énekeltek és ültek egymás mellett, semmibe véve” a COVID-19 közegészségügyi rendeletet, amely akkoriban ideiglenesen betiltotta a beltéri vallási istentiszteleteket.

A GCC-t képviselő ügyvédek 2020 augusztusában pert indítottak Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom és más állami, városi és megyei tisztviselők ellen, mondván, hogy a nagyobb csoportos összejövetelekre és éneklésre vonatkozó állami szigorítások korlátozzák a vallásszabadságát. A megyei tisztviselők ezután beperelték az egyházat, hogy kötelezzék a COVID-19 protokolloknak való megfelelésre – beleértve a tömeges beltéri istentiszteletek megtiltását és a szabadtéri istentiszteleteken a társadalmi távolságtartás előírását.

Egyik vasárnap MacArthur azt mondta a gyülekezete tagjainak, hogy az Isten által tervezett természetes védettség a legnagyobb védelem”, illetve, hogy „Istennek megvan a módja, hogy gondoskodjon rólunk, miközben szeretjük egymást és megosztjuk a bacilusainkat”. Ez kétségtelen, mégis fontos az óvatosság, még akkor is, ha igaz az a John pásztor által idézett egy tanulmányt, amely szerint azok, akik meggyógyulnak a COVID-19-ből, nagyobb immunitással rendelkeznek, mint azok, akik nem kapták meg a COVID-19-et és megkapták a vakcinát. (Érdemes azért megfontoltan kezelni ezeket az állításokat, mivel a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) tanulmánya szerint a nem beoltott személyek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek újra COVID-19 vírussal, mint azok, akik a vírus első elkapása után teljes mértékben be voltak oltva”. A betegségmegelőzéssel foglalkozó központ augusztus jelentése szerint a védőoltás nagyobb védelmet nyújt, mint a korábbi COVID-19 fertőzés önmagában.)

***

A gyülekezet saját honlapján tett közzé egy időrendi táblázatot (2020-tól), melyben összefoglalják az események menetét. Ebből több érdekes részlet is kiderül arról, hogy a korlátozások mennyire lehettek indokoltak a GCC polgári engedetlenségének idején, illetve hogy milyen ellenszélben kellett kiállniuk az ügyükért:

  • Március 12. A Grace Community Church (GCC) óvatosságból és a hatóságok iránti tiszteletből úgy dönt, hogy ideiglenesen nem tart fizikai jelenléttel istentiszteleteket.
  • Június 7. Miközben országszerte zavargások törnek ki a városokban, és tüntetők a rendőrség eltörlését követelik, a GCC a helyi rendfenntartókat szolgálataikért hálából ingyen ebédre hívják, MacArthur Study Bible-t ajándékozva nekik. A gyülekezet tagjai elkezdik saját elhatározásukból újra látogatni az istentiszteleteket.
  • Július 23. Alapos mérlegelés után a GCC elöljárói egyetértenek abban, hogy a gyülekezet nem függesztheti fel tovább az összejöveteleit. Közzéteszik a  Krisztus, nem pedig a császár az Egyház feje” című hivatalos nyilatkozatot, amely megerősíti az Egyház Isten adta jogát az istentiszteletek megtartására, függetlenül a kormányzat véleményétől vagy utasításaitól.
  • Augusztus 12. Bár a tüntetések és zavargások továbbra is korlátozások nélkül folyhatnak, Los Angeles megye figyelmen kívül hagyja a szabad vallásgyakorlás alkotmányos védelmét, és igyekszik megakadályozni a gyülekezet(ek) – beleértve természetesen Mas Arthurék – összejöveteleit. A gyülekezet ezért beperli Newsom kormányzót, Los Angeles megyét és Los Angeles városát, mire Los Angeles megye viszontpereli a GCC-t.
  • Augusztus 24. Bár egy augusztus 20-án kimondott ítélet a GCC-nek kedvezett, a bíróság úgy ítélkezik, hogy a GCC-t megbírságolhatják és eltilthatják a gyülekezéstől. Los Angeles megye azonban egy formai hiba miatt kihagyja a gyülekezési tilalmat a jogi dokumentumokból. A bíró ezért elutasítja Los Angeles megye újbóli kérelmét, hogy a GCC-t tiltsák el a gyülekezéstől.
  • Augusztus 28. Nyilvánvalóan egyfajta bosszú gyanánt és megtorlásképpen Los Angeles megye felmondja a GCC-vel kötött 45 éves parkolási bérleti szerződést.
  • Szeptember 10. A dolgok szomorú fordulatot vesznek, amikor is bírói végzéssel megtiltják a GCC-nek a jelenléti, beltéri istentiszteletek tartását.
  • Szeptember 13. A GCC a bírósági végzés ellenére teltházas reggeli istentiszteletet tart.
  • Szeptember 24. A bíró úgy dönt, hogy a GCC-t nem vádolja meg az állami egészségügyi rendelet megsértésével, anélkül, hogy a rendelet alkotmányosságáról további döntést hozna.
  • November 13. A bíró 2021. január 15-re tűzi ki a tárgyalás időpontját, hogy megvizsgálja a GCC-re vonatkozó korlátozások alkotmányosságát. Ötszöri halasztás után a tárgyalásra nem kerül sor.
  • Február 5. A Legfelsőbb Bíróság feloldja Kalifornia alkotmányellenes tilalmát a beltéri istentiszteletekre vonatkozóan.
  • Május 27 – Június 1. A GCC ügyvédei két jelentős jogi győzelmet érnek el más kaliforniai ügyfelek számára Newsom kormányzóval szemben. Az állam beleegyezik, hogy soha többé nem alkalmaz diszkriminatív korlátozásokat a kaliforniai imaházakra, és 2,15 millió dollár perköltséget fizet.
  • Augusztus 31. Elfogadják a végleges megállapodást, ami a jogi harc végét jelenti – 2021 nyár végén! 

Végül egy másik oldal így összegzi az esetet:

Ez [a végeredmény] igazolja a GCC döntését, hogy a kormány zaklatása és megtorlással való fenyegetése ellenére továbbra is istentiszteleteket tartott. A COVID valódi betegség, és az embereknek meg kell tenniük a megfelelő személyes óvintézkedéseket, de ez nem jelenti azt, hogy határozatlan időre be kell [erőszakkal] záratni az összes gyülekezetet. A gyülekezet létfontosságú, és ebben a kaotikus világban a hívőknek össze kell tudni gyűlniük – nemcsak azért, hogy növeljék hitüket és előmozdítsák az Egyház küldetését, hanem azért is, hogy ezzel megvédjék a szabad társadalmukat a polgárok Isten adta jogainak bármiféle megsértésétől.

Isten ismét megvédte egyházát, benne egyik helyi gyülekezetét. Hála legyen érte! SDG

 

3 válasz

  1. Zoli

    Igen, a magyar egyházak elbuktak ebben a kérdésben. Emberekre hallgattak és nem Istenre. Szájjal vallották, hogy Krisztus az egyház feje, de végül mindent a császárnak adtak. Nem kéne ennek így lennie, mert jönnek még idők.

Hozzászólás írása