15
ápr
2022

Wayne Grudem reflexiója Gregory Boyd „A keresztény nemzet mítosza” című könyvére

A 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően jelent meg Gregory Boyd amerikai „evangelikál” teológus „A keresztény nemzet mítosza” című kötetének magyar fordítása. A cím beszédes, tulajdonképpen össze is foglalja a keresztyénség és politika közötti viszonyrendszer Boyd által preferált álláspontját.

Az alábbi rövid videóban Wayne Grudem – a Phoenix Seminary rendszeres teológia-professzora – reflektál a könyvben írtakra.

Az oldalunkon megjelent részletesebb recenziók itt és itt olvashatók.

2 válasz

  1. Csupán néhány megjegyzés, ha megengeditek:
    Grudem „reflektál a könyvben írtakra.” – nem, nem ezt teszi. Egyrészt nem feltétlenül korrekten idézi Boydot (sőt, valahol saját bevallása szerint még arra sem emlékszik, mit írt le Boyd), másrészt nem az egész könyvre reflektál, hanem többnyire csak a kötet utolsó negyedében felvillantott pacifizmusról beszél ebben a videóban…

    Egyébként Boyd nem azt írta, hogy nincs szükség földi hatalomra, ahogy a Róm 13-t se úgy magyarázza, ahogy ebben a videóban látható. Amit írt, hogy az egyház (főleg az amerikai konzervatív keresztények) előszeretettel keverik össze Isten Országát a „Kard királyságával” (vagyis a földi hatalommal), és a többnyire kultúraellenes „szabadságharcukra” úgy gondolnak, hogy azzal Isten Országát építik. Boyd szerint ha a politika túl nagy teret nyer az egyházban, akkor ez félreviszi a fókuszt arról a küldetésről, amiről magának az egyháznak szólni kell: az evangélium hirdetéséről és megjelenítéséről ebben a világban. Tehát nekünk nem egy „jobb világot” vagy „igazságosabb társadalmat” kell itt összegrundolnunk, erre sem Jézus, sem az apostolok soha nem törekedtek, hanem Isten Országát építenünk – aminek persze lehetnek jó hatásai a földi társadalmakra nézve is. Én egyáltalán nem tartom ezt veszélyes üzenetnek, miközben tisztelem Grudemet, ezt a megjegyzését teljesen falsnak gondolom.

  2. Márkus Tamás András

    Kedves Sytka! Grudem ebben a videóban csak egy nagyon rövid reflexiót ad. Érdemes a másik kritikát is elolvasni, mert ott Grudem érvelése részleteiben is ki van fejtve (plusz a saját, könyvvel kapcsolatos averzióim).

Hozzászólás írása