9
nov
2023

Beszélgetések a reformációról

Az alábbi beszélgetésekben a reformáció 506-ik évfordulója kapcsán három fő kérdés mentén próbáltuk körvonalazni, hogy miben áll a reformáció lényege, jelentősége és hatása:

 1. Miben látjuk a reformáció lényegét, hogyan fogalmaznánk meg annak legfontosabb üzenetét?
 2. Mi az, amiben azóta megváltozott a római egyház a reformátorok által kifogásolt tanítást és hitgyakorlatot illetően? Mennyire aktuális ma a reformáció üzenete, és mennyire „őrzi a lángot”  – az evangélium és a tiszta bibliai tanítás „lángját” – a kortárs protestantizmus, annak különféle frakciói, felekezetei?
 3. Milyen indirekt hatásai, következményei voltak a reformációnak, amelyeket ma akár szekuláris emberek is élvezhetnek, anélkül azonban, hogy ismernék azok valódi eredetét?

 

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

 • Boros Dávid (baptista lelkipásztor, az MBE kommunikációs szaktitkára)
 • Győri Tamás József (evangélikus lelkész, a BKKI igazgatója, a Revideált Károli Biblia (Veritas) kiadója)
 • Márkus Tamás András (református lelkész–vallástanár, doktorandusz, az Evangelikál Csoport Egyesület elnöke)
 • Tóth Krisztián (baptista teológus, pedagógus, lelkész, az est moderátora)

 

A beszélgetés résztvevői:

 • Kiss Máté, evangélikus lelkész
 • Márkus Tamás András, református lelkész
 • Reőthy Balázs, jogász, református gyülekezeti tag
 • Szabó László, református lelkész

1 válasz

 1. Árpád

  A legrosszabb az, mikor sokan azzal jönnek, ha nem ateisták éppen, hogy egy az Isten, ezt már több embertől hallottam a tolerancia mai szelleme nevében. Ez a legnagyobb ködösítés a közömbösség megnyilvánulása. Mondhatnám ma a protestáns egyházak vezetői részéről is zajlik a reformáció visszafordítása is az egyházak térvesztése miatt is. Én ide veszem a fércműként aláírt Lutheránus Világszövetség és a Vatikán közötti megállapodás a megigazulásról, a komolyabb protestánsok rá is mutattak ennek ellentmordásaira valakik nagyon keményen. Ádámi László nyíregyházi lelkész a Keresztyén igazság c. lapban pl. azt mondta nem szól a megigazulás járulékos elemeiről a spiritiszta, bálványimádó Mária-kultuszról és az antikrisztusi pápai hatalmi igényről. Nagyon kemény szavak ezek, de színtiszta evangéliumi igazságot mond. Hozzáteszem Melanchton pl. el tudta volna képzelni a pápaságot emberi jog alapján, ha megengedi az evangélium tiszta tanítását, eléggé naív hozzáállás ez. Ahogy mondjuk ezek a különbségek is megvannak mai is.

Hozzászólás írása