17
febr
2023

W. Robert Godfrey: Hogyan fejlődött ki a cölibátus intézménye a korai egyházban?

Mit látunk? Az ókori egyházban a 2. század végén és a 3. század elején kezd kialakulni egy olyan keresztyén mozgalom, amely a radikális aszkézisnek azt a formáját vallja, amely elsősorban Egyiptomban üti fel a fejét, és leginkább a remeteségben jut kifejezésre. Úgy döntök, hogy aszkéta leszek, és ez részben azt jelenti, hogy kiköltözöm a pusztába teljesen egyedül, csak azért, hogy Istennek éljek, csak azért, hogy böjtölve és imádkozva, a démonokkal harcolva tölthessem életemet. Néhányukat ez teljesen felőrölte, megőrültek odakint egyedül. De ez a szélsőséges viselkedés később az egyházban erénnyé változott, mondván, őket „megcsókolta” (értsd: különleges módon megérintette) Isten, egyfajta egységbe kerültek vele, amit mi nem érthetünk. De itt, amint látjuk, az volt a cél, hogy ennyire radikálisan el tudjanak köteleződni Krisztusért. És aztán ezt kezdték valamiféle közösségi életformává alakítani, normalizálni, és ez volt a szerzetesség, tehát az emberi közösségek kialakulásának a kezdete is – férfiak és nők olyan közösségekbe való elvonulásának a kezdete –, ahol – az ő értelmezésük szerint – teljesen az Isten szolgálatának és az imádságnak szentelték magukat.

És ez aztán fokozatosan kezdte befolyásolni a papság életét is, és az emberek azt kezdték gondolni: „Nos, ha ezeknek a szerzeteseknek és apácáknak ilyen aszkézisben kell élniük, nem kellene-e a papságnak is? Nem az lenne a legjobb, ha a papság is ennyire fegyelmezett és odaszánt életű lenne?”

Így ez a gondolat kezdett elburjánzani az egyházban is – a nyugati egyházban, amelyet ma római katolikus egyházként ismerünk. Végül a késő ókor folyamán a római katolikus egyház már ragaszkodott ahhoz, hogy minden egyes papja cölibátusban éljen, és ez a gyakorlat mind a mai napig fennmaradt. A keleti egyházban viszont mindmáig az a gyakorlat, hogy papként is lehet házasodni, amennyiben a pappá szentelés előtt megházasodsz. Miután felszenteltek, már nem házasodhatsz meg, aminek az egyik gyakorlati következménye, hogy megpróbálsz igazán egészséges lányt találni, nehogy még idő előtt meghaljon neked, az komoly gond lenne. A keleti egyházban csak a püspökök nem házasodhatnak. Mint látjuk, olyan spiritualizáló irányzatról van szó, amely ehhez a világhoz kötődik, de a család értékét rossz dolognak látja, amelyben meg kell tagadni a testet, meg kell tagadni ennek a világnak az örömeit, hogy százszázalékosan át tudjuk adni magunkat Isten szolgálatának.

Ez abból a fajta gondolatból bontakozott ki, amelyet Órigenésznél látunk – az ókori egyház spiritualizáló, platonizáló légköréből, és továbbra is hosszú árnyékot vet az egyháztörténelemre, amely abban a meggyőződésben jut kifejezésre, hogy a cölibátus valamiképp az Istennek leginkább tetsző életforma.

 

  • W. Robert Godfrey a United Reformed Churches in North America (URCNA), egy 1996-ban alapított, teológiailag konzervatív egyházi közösség lelkipásztora, illetve a kaliforniai Westminster Seminary egykori, harmadik elnöke. Ugyanitt 2017-től az egyháztörténet nyugalmazott professzora. Jelenleg a floridai Sanfordban található Ligonier Ministries elnöke – ezt a pozíciót a néhai Dr. R. C. Sproultól vette át.

2 válasz

  1. balivi1

    Kedves Tamás!

    Amikor Órigenészt említi arra gondol, hogy szó szerint kasztrálták magukat, mint a korai egyházi teológus, ugye? Talán a Máté 19:12 miatt tették ezt.

Hozzászólás írása