1
febr
2022

Vita az abortuszról a lengyel abortusztörvény kapcsán

A Spirit FM Beszóló című műsora mai adásának résztvevői az abortusz kérdéseit boncolgatták.

A beszélgetés aktualitását egy tragikus esemény adta: egy lengyel hölgy, aki ikrekkel volt várandós, spontán vetélés következtében elveszítette először az egyik, majd pár nap múlva a másik gyermekét; mindezek után a hölgy is meghalt, mivel orvosai késedelmesen távolították el méhéből a halott magzatokat. A lengyel társadalom egy jelentős része az ország szigorú abortusztörvényeiben látja a tragédia okát, mintha az attól való félelem fogta volna vissza az orvosok kezét a szükséges beavatkozás időben történő elvégzésétől. Azóta egyik tüntetés a másikat éri, sokan a törvény visszavonását vagy legalábbis annak nagymértékű enyhítését követelik.

A műsor négy részre oszlott. Az első részben egy külpolitikai szakértő ismertette az esetet és az annak nyomán kialakult – politikai felhangoktól sem mentes – következményeket. A második részben egy pro choice (tehát a nők szabad választását pártoló) teológus fejtette ki a véleményét. A harmadik részben csoportunk egyik tagja, Szabó László református lelkipásztor a pro life (a magzatok védelmét pártoló) álláspont mellett érvelt. A negyedik részben egy szakértő arra tett kísérletet, hogy az írországi példa alapján megmutassa, miként lehet az abortusz kapcsán széleskörű párbeszédet folytatni.

A Szabó Lászlóval folytatott beszélgetés 51:24-nél kezdődik.

5 válasz

  1. Szilágyi József

    Fájdalmas, nehéz ügy. A téma is, az ezzel kapcsolatos lengyel törvény megítélése is.

    Eszembe jut egy elgondolkoztató idézet:

    „A ke­resz­tény­ség min­den­kié, és nem for­dít­va, hogy min­den­ki a ke­resz­tény­sé­gé. A kettő össze­té­vesz­té­sén sok min­den áll vagy bukik a jö­vő­ben is.”
    Gáncs Tamás (internetről)

  2. Szilágyi József

    Részlet egy interjúból (internet, parokia hu)

    Riporter:
    „Mekkora mozgástere volt magzatvédőként, amikor abortuszt fontolgató édesanyákkal kellett elbeszélgetnie a döntés előtt?”

    Szarka Miklós (r. lelkész, pszichológus, terapeuta) :
    „A magzatvédelmi törvény két ilyen beszélgetést is előír, amelyet erre akkreditált személyekkel kell elvégezni. Az egyházi gyakorlat – teljesen érthetően – erkölcsi ítéleteket alkalmazott, de én rájöttem, hogy valamit kell és lehet tenni annak érdekében, hogy segítséget adjunk a terhes nőknek, akik ezt a dilemmát hordozzák magukban. Nekem nagyon tapintatosan szabad csak a magzat védelmében szólnom. Bizony, több száz ilyen beszélgetést folytathattam, ebből több tucat magzat maradt meg. Mivel ma már jóval kevesebb a művi abortusz, mint annak idején, ezért talán úgy tűnhet, mintha már egyházon belül erre olyan nagy hangsúlyt nem kellene fektetni, pedig nagyon is fontos tevékenység ez. Egy korábbi egyházi vezető egyszer azt mondta, hogy csak azok születhetnek újjá, akik megszülettek biológiailag.”

    1. Cypriánus

      Ki volt az ún pro-choice ” teológus” ?
      Hol végzett teológiai tanulmányokst? A sátánistáknál?

      1. Márkus Tamás András

        Laborczi Dóra, evangélikus teológus-lelkész volt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ő maga a beszélgetésben rögzíti, hogy szerinte ez rossz kifejezés, és ő sem vallja magát „abortuszpártinak.”

  3. Szilágyi József

    Másik részlet az interjúból (parokia hu)

    Riporter:
    „Melyik eredményre a legbüszkébb?”

    Szarka Miklós, r. lelkész, pszichológus, terapeuta:
    „Őszintén egyikre se merek igazán büszke lenni. Mindegyikkel kapcsolatban voltak hibáim vagy tévedéseim. Ha viszont az a kérdés, hogy melyik eredményemért vagyok a leghálásabb Istennek, akkor talán azt emelném ki, hogy a magzatvédő tevékenységem során sikerült olyan huszonöt-harminc magzat megmaradásához hozzájárulnom. Ha rájuk gondolok, akkor nagyon hálás vagyok. Kaptam ugyanis visszajelzést ezektől a szülőktől: valaki SMS-t küldött, mások felhívtak, vagy behozták a megszületett gyermeket megmutatni, és így mondtak köszönetet. Ezek mindig átmelegítették a szívemet.”

Hozzászólás írása