8
okt
2023

✡️ október 7-e: egy újabb fekete nap

Megdöbbenve és szomorúan látjuk a hírekben, hogy a jom kippuri háború 50. évfordulója beírta magát a történelembe. Tegnap kora reggel példátlan terrorista támadás érte Izrael déli részét. A sabbatot szirénák zaja törte meg a Szentföldön. Rövid időn belül mondhatni, hogy elég egységes összefogás alakult ki, az izraeli ellenzék beállt a kormány mögé, Európa sok országa és az USA is támogatásáról biztosította a Kneszetet.

Akik jártunk már Izraelben és ellátogattunk szombatköszöntőre, megtapasztalhattuk a péntek estétől kezdődő béke kívánást, megnyugvást. „Shabbat Shalom” – hangzik a jó kívánság. Ez az október eleji szombat viszont sajnos egyáltalán nem volt békés. Ami pedig még kétségbeejtőbb, hogy most csak találgatni lehet ez minek lesz a kezdete. A válaszcsapás már eddig több halálos áldozatot követelt a másik oldalon. A világsajtó háborúról beszél.

Izrael miniszterelnöke által megfogalmazott „bosszú” valamennyire „érthető” lépés, mégis aggasztó a térség helyzete és a világtörténelem alakulása szemponjából. A 2020-as Ábrahám-megállapodások is átíródhatnak, veszélybe kerülhetnek – melyek anno többek között Trump közvetítésére jöttek létre, nem kis sikert jelentve Közel-Kelet jövője szemponjából. A hosszú ideje fennálló arab-zsidó konfliktus terén előremutatónak, megoldásokat hozónak látszott mindeddig…

A 2020. szeptember 15-én, Izrael, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok és az Egyesült Államok által megkötött Ábrahám-megállapodások történelmi fordulatot ígérnek a zsidó állam és az arab országok kapcsolatrendszerében. Az egyezmények egyszerre jelölhetik ki Tel-Aviv és egyes Öböl menti monarchiák új politikai és gazdasági együttműködésének kereteit, és jelenthetnek ellensúlyozási kísérletet Törökországgal és Iránnal szemben.” – fogalmaz a Magyar Külügyi Intézet (MKI) honlapján.

Sajnos a hétvégi események átkeretez(het)ik a terület különböző népeinek együttélési szabályait, lehetőségeit, reményeit. A nem új – lásd Ábrahám fiai és leszármazottai nyomán 4000 éve tartó – konfliktus mégis új gellert kap most. Szemünk láttára íródik a történelem. Imádkozzunk a döntéshozókért, kérjünk bölcsességet az Örökkévalótól. Imádkozzunk a szenvedőkért, gyászolókért is, illetve a Szentírás bátorítására a – jelenleg elég „lehetetlennek” látszó – békéért is! A Zarándokok áldáskívánása című 122. Zsoltár erre emlékeztet:

1Zarándokének. Dávidé. Örülök, ha ezt mondják nekem: Az ÚR házába megyünk! 2Lábunk megáll kapuidban, Jeruzsálem. 3Jeruzsálem, te szépen épített város, részeid jól illenek egymáshoz! 4Oda járnak a törzsek, az ÚR törzsei. Izráelnek szóló rendelkezés az, hogy ott magasztalják az ÚR nevét. 5Mert ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei. 6Kívánjatok békét Jeruzsálemnek! Legyenek boldogok, akik téged szeretnek! 7Legyen békesség falaidon belül, legyen boldogság palotáidban! 8Testvéreimért és barátaimért mondom: Békesség neked! 9Istenünknek, az ÚRnak a házáért is jót kívánok neked!

Hívunk minden kedves olvasót, hogy holnap (hétfőn) este 20:00-tól csatlakozzon be egy közös online ZOOM imádságra! Még egy fontos, személyes szál: egyik unokatestvérem (Eszter, 30) kint él. Nemrég jött Tőle ez az üzenet: Kedves Család, hála Istennek én biztonságos helyen vagyok, északon, ne aggódjatok miattam!! Nagyon megrázó a helyzet és a jelenlegi állapot…” Járjunk közben az Úrnál a kint élőkért és Izrael jövőjéért!

Ez is érdekelhet

Novemberi világimanapok (XI.13.)
Amire rendszeresen szüksége van a hívő léleknek

1 válasz

 1. Szilágyi József

  Füle Lajos: SÍRNI
  .
  Naponta a világon
  milliókat költenek arra,
  hogy az emberek nevessenek,
  pedig a legtöbbnek
  arra lenne szüksége,
  hogy sírjon.
  .
  Sírjon elfeledett,
  szívet megszaggató,
  megindító szomorúsággal,
  mint elveszett gyerek
  az élet úttalan,
  rémekkel teli dzsungelében.
  .
  De ezt csak úgy lehet,
  ha rádöbben az ember,
  hogy végtelen az éj,
  hogy fojtogat a bûn,
  hogy semmi az erõ
  és nincsen más kiút,
  csak sírni feltörõ,
  Lélek szerinti zokogással,
  mint eltévedt gyerek;
  hogy Aki keres,
  megtaláljon.

Hozzászólás írása