24
febr
2023

A háború egy évének számos lelki tanulsága

A szomszédunkban tomboló ukrán-orosz (és e mögött lényegében Nyugat-Kelet) konfliktus a napokban sajnos évfordulójához érkezik. Amikor tavaly tavasszal megemlékeztünk az 1 hónapja zajló háborúról, még reméltük, hogy nem lép át a válság a 2023-as esztendőbe. Most, hogy ez közel 2 hónapja megtörtént, még mindig nem látjuk a végét, nem vagyunk okosabbak a befejezés, megbékélés(?) időpontja és hogyanja tekintetében. Isten ugyanakkor tudja és látja azt ami várható, számunkra eljövendő. Az Exodusban Vagyok-ként bemutatkozó Örökkévaló számára nyitott könyv a jövendő. Egyet biztosan tudhatunk, ahogy Billy Graham is mondta: Elolvastam a Biblia utolsó oldalát, minden rendben lesz!” Addig viszont marad sok kérdés, meg a hit…

Visszatekintve a háború egy évére, azt gondolom számos lelki tanulságot fogalmazhatnánk meg, melyet nem is szükséges most itt bővebben kifejtenem, tudjuk, átéljük, megtapasztaljuk. Hasznos gondolatokat fogalmaz meg egy mai Divinity cikk is, amikor a következő 8 szempontot említi: A háborúk az ember bűne miatt vannak; Isten a világ szuverén uraként felemel és letaszít birodalmakat; A birodalmak ragadozók, amelyek erőfölényükkel visszaélve fenyegetik a kisebb nemzetek létét; A háborút Oroszország robbantotta ki, de a Nyugat (az USA vezetésével) szintén birodalomként viselkedik; Mt 5,9; A szomszédos Ukrajnából menekülők számára a segítségnyújtás erkölcsi kötelességünk akkor is, ha az országuk rosszul bánik a mi népünkkel; Vegyük észre, hogy a világjárvány évei után Isten ezzel a háborúval is üzen a világnak: Zsolt 46,11a; Ha Krisztushoz tartozunk, ne féljünk! 

Más lett a világ, de Urunk örök. „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.” (Zsidók 13:8) Ez vígasztal(jon) minket minden helyzetben! A jövőre nézve pedig érdemes forgatnunk a Szentírást – ebben lehet segítségünkre a március 11-i, budapesti konferenciánk, ahova várunk minden érdeklődőt szeretettel! Nem csak a Jelenések könyvéről lesz szó, de mégis olyan eseményekről, melyekre a végidők közeledtével az Igéből ismerhetünk. Ennek egy kulcs forrása a Biblia utolsó könyve mellett az evangéliumok. Jézus is beszélt a nagy megpróbáltatás idejéről, beleértve háborúkról, háborús hírekről (lásd: Mt 24). Eddig nekünk hála az Úrnak csak az utóbbi adatott. Mindazonáltal az utóbbi évek, hónapok és hetek eseményei (covid járvány, háború, török-szír földrengés) is figyelmeztetnek: biztosak lehetünk abban, hogy egyre közelebb van jelen korszakunk (αἰών) vége!

Ez is érdekelhet

A háború egy hónapjának néhány lelki tanulsága

1 válasz

  1. Zoli

    Közben a háttérben zajlik egy másik típusú háború, mint például az utóbbi években megszaporodott farmok, raktárak és húsfeldolgozó üzemek leégése, energiaszektort ért támadások, és legutóbb pl. az ohiói katasztrófa.
    A nyíltan felszínre bújt „davosi világkormány” egyértelmű célja a korlátlan hatalom megszerzése és világ népességének a csökkentése majd a megmaradt vakcinált tömegek 15 perces városokba zárása.

    „De amikor körülvették őt a tanítványok, felkelt, bement a városba, és másnap Barnabással elment Derbébe. Miután hirdették az evangéliumot annak a városnak, és sokakat tanítvánnyá tettek, visszatértek Lisztrába, Ikóniumba és Antiókhiába, erősítve a tanítványok lelkét, buzdítva őket, hogy maradjanak meg a hitben, mivel sok nyomorúságon át kell az Isten országába bemennünk.” (Csel 14:20-22)

Hozzászólás írása