13
dec
2022

R. C. Sproulra emlékezünk

 

5 éve hunyt el R. C. Sproul, a 20. század egyik meghatározó teológusa

Robert Charles Sproul neve sokak számára ismeretlen lehet, viszont könyveinek, előadásainak összetettsége és jelentősége egyértelművé teszi, hogy érdemes az életével és munkásságával behatóbban foglalkozni. R. C. Sproul 2017. december 14-én, 78 évesen hunyt el. Halálának ötödik évfordulójára azért írtam ezt a rövid visszaemlékezést, mert fontosnak tartom, hogy Magyarországon is egyre inkább megjelenjen a neve és hogy minél több ember számára ismerté váljon a munkássága.

Sproul Pittsburgh-ben született 1939-ben, édesapja Robert Cecil Sproul, édesanyja Mayre Ann Sproul. Tanulmányai közül először a Westminster College képzését említeném, hiszen itt történt élete nagy fordulata, amikor az egyik csapattársa hirdette számára az evangéliumot, ő pedig ezt hallva megtért. Ezután a Pittsburg Theological Seminary-n folytatta tanulmányait, ahol mentora, a 20. század egyik legmeghatározóbb református teológusa, John Gerstner volt nagy hatással rá. Érdekesség, hogy már a képzése alatt is presbiteriánus gyülekezetet vezetett Pennsylvaniaban. Ezt követően a Free University of Amsterdam képzésén szerezte meg a doktori titulusát, mindezt úgy, hogy amikor Hollandiába érkezett még egy szót sem tudott hollandul.

Amikor 1965-ben visszatért Amerikába, először a United Presbyterian Church in the United States of Amerika (UPCUSA) kötelékében szolgált, majd később – a felekezet liberalizálódása miatt – a Presbyterian Church in Amerika (PCA) nevű egyházhoz csatlakozott. A visszatérése utáni első években rendszeresen szolgált vasárnaponként presbiteriánus gyülekezetekben, de emellett folyamatosan oktatott is. Ez a kettős szolgálat és feladat segítette őt abban, hogy a teológiai oktatás során a hallgatók számára gyakorlatba is beépíthető tudást tudjon átadni.

Nevéhez köthető az 1971-ben alapított Ligonier Valley Study Center, amelynek a célja, hogy a keresztyének biblikus teológiai képzésben részesüljenek. Ez az intézmény azóta a világ egyik legnagyobb reformált képzési centrumává vált. A Ligonier égisze alatt indította el Sproul több előadássorozatát is, köztük a Tabletalk-ot és a Renewing Your Mind-ot.

Missziójának – többek között – azért volt nagy hatása, mert képes volt a nehezebb és összetettebb teológiai témákat is érthetően megfogalmazni, jelentőségüket kihangsúlyozni. Isten szentsége és szuverenitása minden előadását és munkáját áthatotta. A Chicagói Nyilatkozat (Evangelikál Csoport – Chicagói Nyilatkozat a Biblia tévedhetetlenségéről) megfogalmazásában is oroszlánrésze volt – e nyilatkozat egyik pontjáról írott könyve magyar nyelven is megjelent A tévedhetetlenség magyarázata címmel, amit A Szentírás megismerése című művével összefűzve, egy kötetben adtak ki. Mindkettőt jó szívvel ajánlom az olvasók figyelmébe, hiszen a témához kapcsolódó érvek kitűnő összefoglalását nyújtja és a nyelvezete is könnyen érthető.

Sproult 1980-ban meghívták Jackson városába, hogy a Reformed Theological Seminary-n tanítson. Amikor ez a képzés megnyitotta kapuit Orlandoban (és Jacksonban), egyből elkezdett oktatni. Itt 1987-től 1995-ig volt a rendszeres teológiai tanszék vezetője. Ezek után a Knox Theological Seminary-n tanított rendszeres teológiát és apologetikát.

Életéről hosszú sorokat lehetne még írni, de talán az eddigiekből is egyértelművé vált számunkra, hogy személye meghatározó volt abban, hogy a rendszeres teológia ne csak üres elmélkedés legyen – hogy ne csak így tekintsünk rá –, hanem annak a mindennapi életében betöltött szerepét és jelentőségét is megértsék a hívek. Minden olvasót arra bátorítok, hogy az online is elérhető előadásait (több száz előadásról beszélünk) bátran hallgassa, mert közel hozza számunkra a különböző, sokszor nehezen érthető és bonyolultnak tűnő teológiai kérdéseket.

A Ligonier Ministries halálakor egy rövid mondatát emelte ki Sproulnak, ami talán egész munkássága mottója is lehet. Ezzel a mondattal zárom én is ezt a rövid visszaemlékezést: „God is holy, and we are not.” (Isten szent, mi nem)

1 válasz

  1. Szilágyi József

    „God is holy, and we are not. Isten szent, mi nem.” (R. C. Sproul)
    Az ellentétek vonzzák (is) egymást.
    V.ö.:
    Ézsaiás 6:1-8
    Lukács 5:8-11
    Lukács 15:1
    János ev. 12:32
    (Csodálatos dolog az Úr vonzásába kerülni; a legjobb, ami történhet velünk.)

Hozzászólás írása