20
máj
2022

Dr. Joel Beeke Budapesten

A puritánok egy nagy kortárs tudósa, többek között a Reformation Heritage könyvkiadó vezetője, valamint a Puritan Reformed Theological Seminary elnöke látogatott hazánkba egy három napos konferenciára. A 11. kerületben, Újbudán lehetett őt hallgatni, tőle tanulni a lelki növekedés témakörében. Hat fontos előadásban szólt hozzánk Beeke, mely témák röviden a következők:

(kifejtve a cikk alatt olvashatók…)

  • Május 17. kedd, 18:30 – Növekedés a hitbizonyosságban
  • Május 18. szerda, 9:00 – Növekedés az imádságban
  • Május 18. szerda, 10:30 – Növekedés a puritánokról való tanulásban
  • Május 18. szerda, 11:30 – Fórumbeszélgetés, kérdések megválaszolása
  • Május 18. szerda, 14:00 – Növekedés a tapasztalati jellegű igehirdetésben (experiental preaching
  • Május 18. szerda, 15:30 – Növekedés a kritika elviselésében
  • Május 18. szerda, 16:30 – Fórumbeszélgetés, kérdések megválaszolása
  • Május 19. csütörtök, 8:30 – Növekedés a családi áhítat megtartásában
Az egyik főszervező, Szabó Péter András – a budapesti Református Presbiteriánus Gyülekezet lelkipásztora írta:
A konferenciát a szélesebb magyarországi evangéliumi közösség részére szerveznénk, különös tekintettel a lelkészekre és szolgálókra. Hisszük, hogy az előadások felekezeti hovatartozás nélkül építőek mindenki számára, hiszen a Szentíráson alapulnak. Szeretnénk, hogy az előadások és beszélgetések áldásaiból minél többen részesüljenek, és ezáltal a mi Urunk országát nagyobb lelkesedéssel terjesszék.” Péter egyébként tapasztalati jellegű igehirdetés kapcsán külön beszámolóval jelentkezett, mely ITT olvasható honlapunkon.

A konferenciát gazdagították nyilvános, csoportos eszmecserék, mely közül a szerdai záró fórumbeszélgetésen hazai résztvevők osztották meg gondolataikat a puritanizmus témájában – kitérve azon belül is a 17., 18., századi magyar helyzetre is. Összefoglalva, szűkebb körű, de értékes előadások voltak ezek, érdemes visszanézniA tegnap véget ért eseményt reménység szerint még sok hasonló követhet majd – akár a presbiteriánus testvérek által tervezett új, hazai reformált teológiai oktatás keretei között! Jó volt megtapasztalni, hogy Dr. Beeke biblikus szellemisége – most már nem csak könyvei, de előadásai által is – hatással van hazánkban is sokfelé. SDG!

 


Szabó Péter András – lelkész, Budapesti Presbiteriánus Gyülekezet – részletesebb összefoglalása következik.
* * *
1. Növekedés a hitbizonyosságban
Viták övezik ezt kérdést, hogy lehetséges-e a hitbizonyosság és miért fontos kérdés ez. Dr. Beeke doktori disszertációját ebben témában írta. Ennek köszönhetően mélyreható módon tanulmányozta ezt a kérdést, és gyakorlati szempontból közelíti meg.
2. Növekedés az imádságban
Az imádságot nem véletlen nevezik a keresztyén ember lélegzetvételének. Nem lehet túl sokat beszélni erről a témáról. Ám a sok beszéd önmagában nem elég, hanem valóban az imádságban növekvő keresztyénekké kell válnunk. Ez az előadás tehát egy újabb bátorítást kíván adni a Krisztussal való élő kapcsolat ápolására az imádságon keresztül.
3. Növekedés puritánokról való tanulásban
Mit tudunk a puritánokról? Kik voltak? Mit vallottak? Miért lehetnek példaképeink? Sajnos legtöbbször felszínes ismerettel rendelkezünk velük kapcsolatban. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük évszázadokkal ezelőtt élt testvéreinket, akik tanítása és élete rendkívül példamutató.
4. Növekedés a tapasztalati/élmény jellegű igehirdetésben (experiential preaching)
Mit takar ez az „élmény” jellegű igehirdetés? Nem egy új pszichológiai irányzatot, és nem is az élménypedagógia keresztyén köntösbe való öltöztetését. Ez ugyanis a keresztyén megtapasztalás fontosságának hangsúlyozása, úgy ahogy tették a reformátorok és a puritánok.
5. Növekedés a kritika elviselésében
Ez az előadás főként a lelkészeknek és vezetőknek szól, akik sokszor különböző kritikák céltáblái. Bár mindannyian tudjuk, hogy az építő kritika fontos, mégis sok lelkészi kiégés mögött a nem túl segítőkész kritika áll. Ez az előadás arra készít fel, hogy miként lehet mindenféle kritikát jól viselni.
6. Növekedés a családi áhítat megtartásába

A naponkénti családi áhítat igen elfeledett része a kegyesség gyakorlásának — még újjászületett hívők között is. Meggyőződésünk, hogy családjaink lelki növekedéséhez igazán szükség van a családi istentisztelet/áhítat újra felfedezésére és az abban való növekedésre.

* * *

Kicsoda Joel Beeke? Joel Robert Beeke Kalamazooan született (Michigan, USA) 1952. december 9-én.  Hitvalló kálvinista lelkész, teológus, 21. századi puritán. A Michigan állambeli Grand Rapidsban található Heritage Reformed Congregation lelkésze és a Puritan Reformed Theological Seminary elnöke, ahol a Rendszeres Teológia és Homiletika professzora valamint a puritánok szakértője.

Beeke a Western Michigan University-n, a Thomas Edison College-ban, a Holland Református Teológiai Iskolában és a Westminster Theological Seminary-n tanult. A Westminster Theological Seminary-n (Philadelphia) a reformáció és a reformáció utáni időszak teológiájából doktorált.

Több mint száz könyv szerzője és társszerzője (legutóbb: Reformed Systematic Theology III), további száz könyvet szerkesztett, és 2500 cikket írt református könyvekhez, folyóiratokhoz, folyóiratokhoz és enciklopédiákhoz. Gyakran hívják előadásokat tartani szemináriumokban és református konferenciákon szerte a világon. Felesége Mary és három gyermeke van.

 

Hozzászólás írása