1
jún
2021

A nyílt bibliai viták határa

A teológia eredendően gyakorlati tudomány. A bibliai, teológiai viták széles nyilvánosságban addig szükségesek és érdemesek, míg olyan kérdések körül forognak, amiben a dogmatika és etika kapcsolata kimutatható. Míg az Isten népének hétköznapi életét formálják és meghatározzák. Ezeknek van evangéliumhirdető hatása.

Az olyan kérdések, melyekben már nem mutatható ki az etikai alkalmazhatóság azért veszélyes, mert eltér a szöveg eredeti szándékától. Olyan alternatív magyarázati lehetőségek kerülnek elő, melyeket amellett, hogy nem lehet teljes bizonyossággal eldönteni, nem is képezik az eredeti szövet lényegi szándékát.

A bibliai szövegekben vannak elvarrt és elvarratlan szálak. Bizonyos kérdéseket megválaszol a szöveg vagy a Biblia egésze, másokat nem. A megválaszolt kérdések azok, melyekben a dogmatika és az etika együtt van jelen. A keresztyén ember elhívása elsősorban ezek értelmezésére és megélésére vonatkozik. Sőt, a teológus kompetenciák erre képesítenek.

Ami ezen túl van bár legyen akármilyen érdekes, legyen akár interdiszciplináris párbeszéd lehetőség, nem érintik a Biblia eredeti szándékát.

TOVÁBB A CIKKRE

Hozzászólás írása