29
máj
2020

ELF 2020 online beszámoló

magyar nézőpontból

A napokban ért véget az idei European Leadership Fórum. Ebben az évben egyedülálló módon a világhálón lehetett kapcsolódni, ami lehetővé tette az 5.000 fő körüli részvételt nem csak az öreg kontinensről hanem a világ számos pontjáról, főleg a tengerentúlról (John Piper is ajánlotta az eseményt a kezdés előtt pár nappal). Komoly amerikai támogatást is kapott a rendezvény mely eredetileg a lengyelországi Wisła-ban került volna megrendezésre. Így viszont online & grátisz megnyílt a lehetőség sokaknak, köztük nagyon hálás vagyok, számomra is. 

Rögtön mondhatni erős kezdés volt: szombat este egy plenáris előadással indult a konferencia, melyet John Lennox tartott otthonából bejelentkezve, aktuális témában, a “Living Faithfully in a Coronavirus World“ címmel. Szerdáig párhuzamosan sok egyéb értékes anyagból lehetett választani.  Schauermann Tamás szavaival élve az eddig offline, most online alkalmon “webinárium hegyek” várhatók. Valóban így is történt.

A teljesség igénye nélkül, tényleg csak említés szerűen felsorolok néhány neves külföldi előadót/teológust a rendezvényről: Peter Mead (ő tartotta a délutáni Zsidókhoz írt levél sorozatot), Leonardo De Chirico, Peter J. Williams, Keith Ogorek, Bobb Biehl, Greg Ogden, Sarah Breuel, Rico Tice, Richard Winter vagy J.D. Gilmore, aki az Acts 29 szolgálatot mutatta be.

Hazai részről: Tapolyai Emőke (kiégés és gyermeknevelés) és Szabados Ádám (Chesterton) tartottak rendkívül színvonalas előadásokat. Minden előadás végén – sőt valahol közben is – lehetett kérdéseket feltenni a Q&A online chat segítségével.

A technikai háttér (WHOVA applikáció) profi volt, amit megspékelt a (percre!) pontosság. E kettő ötvözete igazán üdítően hat a „keresztény rendezvények” palettáján. A gazdag szűk hetes programból akár csak pár előadás erejéig is érdemes volt “benézni”!

Had emeljek ki egyetlen igeverset, mely személyesen is megszólított annak a kontextusában, hogy mennyire nagy szükség van Európában egészséges, biblikus gyülekezetek – százainak, ezreinek – plántálására. Olyan gyülekezeti közösségek mozgalmára van szükség mely újabb gyülekezeteket plántál. Ebben motivál minket a Szentírás ígérete:

Habakuk próféta könyve 2:14 De a föld tele lesz az ÚR dicsőségének ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja

A konferencia záró napját követően került sor egy Zoom-os Meet-up-ra amin 16 magyar résztvevővel osztottuk meg a tapasztalatokat. Nagy élmény volt számomra is, hogy megoszthattuk egymással kit, mi inspirált. 

Magyar testvéreimen kívül “találkoztam” virtuálisan a konferencia napjai alatt spanyol ajkú (Puerto Rico), afrikai és pakisztáni keresztyénekkel is a hazai és európai részvevőkön kívül. Sokfelől jelentkeztek be keresztyén hívők, érdeklődők. 

Összességében elmondható, hogy az igen gazdag programból, mindenki annyit tudott kivenni, amennyit csak akart, pontosabban amennyit – időt, energiát – ő maga beletett, odaszánt. A szervezőkön azt gondolom nem múlott. 

https://euroleadership.org/elfonline
https://foclonline.org
https://evangeliumiforum.hu 

Hozzászólás írása