4
szept
2019

Az etióp evangélikusok megszüntetik a kapcsolatot az azonos neműek házassága miatt a PC(USA)-vel

Etiópia – A Mekane Yesus Etióp Evangéliumi Egyház (EECMY) Addisz-Abebában tartotta tizenötödik zsinatát 2019. augusztus 20. és 24. között, amely során megerősítette kötelezettségvállalását, miszerint csak olyan egyházakkal működik együtt, amelyek biblikusan értelmezik a házasságot. Ezen határozat eredményeképp az EECMY felmondta hosszú távú együttműködését a Presbiteriánus Egyházzal (PC(USA)).

A kapcsolat a PC(USA) azonos neműek házasságát jóváhagyó 2014-es döntése után vált kérdésessé. Ami miatt az EECMY 2017-ben a tizenharmadik zsinatán amellett döntött, hogy pásztori levelet küld a PC(USA) számára, amiben az Isten Igéjéhez való hűségre bátorította az emberi szexualitás kérdésében.

Az EECMY arról számol be, hogy több, mint egy évet várt a PC(USA) válaszára, és a tizenötödik zsinat során hagyta jóvá a két felekezet közti kapcsolat felbontását. A presbiteriánus egyház kapcsolata az etióp egyházzal évszázados múltra tekint vissza, mivel segítséget nyújtott az EECMY egyik elődjének megalapításához.

A Mekane Yesus Etióp Evangéliumi Egyház korábban már megszakította a kapcsolatot az Amerikai Evangéliumi Lutheránus Egyházzal (ELCA) és a Svéd Egyházzal az emberi szexualitás okán 2013-ban.

Az EECMY tizenötödik zsinatának tematikáját a 2Tim 4,5 határozta meg – „Te azonban légy józan mindenben, a bajokat szenvedd el, végezd az evangélista munkáját, töltsd be szolgálatodat.” Egyebek mellett a zsinat megválasztotta Ato Fekadu Begna társ-főtitkárt.

Az EECMY a legnagyobb lutheránus felekezet a világon 9 milliónál is több egyháztaggal. Az elmúlt években az etióp egyház baráti kapcsolatot épített ki a Nemzetközi Lutheránus Tanáccsal (International Lutheran Council – ILC), és annak néhány tagegyházával, különösképpen a Missouri Zsinat Lutheránus Egyházzal (Lutheran Church–Missouri Synod). Dr. Berhanu Ofgaa tiszteletes, aki nemrég fejezte be főtitkári szolgálatát az EECMY élén 2018-ban, éveken át rendszeres vendége volt az ILC rendezvényeinek az EECMY képviseletében, így az ILC 2018-as Világtalálkozójának is Belgiumban. Az EECMY jelenlegi főtitkára, Teshome Amenu tiszteletes részt vesz a ILC Lutheránus Vezetőképző Programon (Lutheran Leadership Development Program).

—————————————————————–

Forrás: https://ilc-online.org/2019/08/27/ethiopian-lutherans-terminate-partnership-with-pcusa-over-same-sex-marriage/

Szerző: Mathew Block

Hozzászólás írása