14
márc
2017

Vitaest a korlátozott engeszteléséről

2017. 03. 10-én a Pesti Református Egyetemi Misszió és a Károli Egyetemi Lelkészség szervezésében két meghívott vendég, Kodácsy Tamás református lelkipásztor, teológus és egyetemi oktató, illetve Szabó László református lelkipásztor-teológus (az Evangelikál csoport tagja) azt a kérdést járta körbe, hogy kiért halt meg Jézus: vajon az egész világért, vagy csak a kiválasztottakért, a hívőkért?

Nem kevesebbre vállalkoztak a felek, mint hogy megvitassák az ún. „korlátozott engesztelés” tantételét, amely kimondja, hogy Krisztus megváltói munkája csak azok számára érvényes, akiket Isten kiválasztott, és akikben az üdvösséget munkálja, és az ehhez szükséges hitet felébreszti. Krisztus az Ő helyettesítő halálával teljesen elhordozta Isten büntetését, de csak a kiválasztott bűnösök helyett.

Nem kirekesztő ezt a tantételt elfogadni? Vajon nem kegyetlen kizárni némelyeket a Krisztus által megszerzett üdvösségből? Vagy a predestinációból egyenesen következik az engesztelés korlátozott volta?

A két meghívott vendég eltérő véleményt képviselt. Az est menete: miután bemutatták röviden álláspontjukat, kölcsönösen reagáltak egymás érveire, majd pedig a publikum részéről érkező kérdésekre próbáltak adekvát válaszokat adni.

 

Ez is érdekelhet

A „korlátozott engeszteléssel” kapcsolatos megfontolások
10 érv a korlátozott kiengesztelés tana mellett

Hozzászólás írása